Bulbjerg

Bulbjerg Fuglefjeld og Bunker

Foto: Destination Nordvestkysten

Fuglene strømmer til Bulbjerg fra alle retninger, og der er massere af plads, for den massive klippe rejser sig 47 meter over havets overflade. 

Bulbjerg Fuglefjeld

Bulbjerg er Jyllands eneste klippe, og området kaldes også for "Jyllands skulder". Klippen er desuden fastlandets eneste fuglefjeld foruden dem, der findes på Bornholm. Hvis vejret er helt klart, kan man se både Rubjerg Knude Fyr og Hanstholm fra klippens top.

Udover at give en fantastisk udsigt over Vesterhavet, er limstensklippen også hjemsted for et væld af fuglearter; blandt andet 500 par rider (verdens mest almindelige mågeart), suler, kjover, lunder og mallemukker, som man har forsøgt at yngle.

Bulbjerg er konstant udsat for nedbrydning af Vesterhavets voldsomme bølger, som opsluger store stykker limsten af gangen og spreder dem ud på stranden ved siden af.

Foto:Destination Nordvestkysten

Historien bag Bulbjerg

Oprindeligt var Bulbjerg en ø omringet af havet, der frem til vor tidsregning dækkede dele af Thy, og i vikingetiden blev klippen brugt som et pejlemærke, der viste, hvor åbningen til Vesterhavet fandtes. Dengang sejlede vikingerne fra Aggersborg op ad Limfjorden mod Vust og til sidst Bulbjerg, men i 1100-tallet sandede denne rute til og gjorde Limfjorden til fjord.

Skarreklit

Indtil år 1978 stod der endnu en klippe, Skarreklit (16 meter høj), som var opkaldt efter skarven, som havde bosat sig på klippen. Under en storm væltede klippen dog, og i dag når den kun lige op til vandoverfladen.

Der var desuden bygget et badehotel i år 1907 ved Bulbjerg, men efter at tyskerne havde besat badehotellet og bygget en radiopejle- og radarstation, valgte de i slutningen af besættelsen under 2. verdenskrig at sprænge badehotellet i luften, da man kunne bruge det som pejlemærke fra havet.

 

Udstillingsbunker

Bunkeren er indrettet som et gratis lille museum og holder åbent i dagtimerne. Her kan du læse om om Bulbjergs geologi, fuglefjeldet, besættelsestiden og kulturhistorien.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish