Rubjerg Knude Fyr

Foto: Destination Nordvestkysten

På kanten af Vesterhavet, finder du det berømte Rubjerg Knude Fyr. Den barske natur former stadig landskabet og det betyder at fyret blev flyttet 70 meter længere ind mod land i efteråret 2019. 

Kampen mod naturen

I 1900 blev Rubjerg Knude Fyr opført, fyret blev tændt for første gang den 27. december. Lyset fra fyret fungerede som pejlemærker for skibe i de danske farvande. Imellem årene 1910 og 1920 blæste der imidlertid så meget sand op mellem hav og fyr, at man måtte sætte planter for at dæmme op for sandfygningen. Klitten voksede sig dog kun større, da sandet lagde sig oven på planterne, og i 50’erne måtte man fjerne planterne igen og bortgrave store mængder sand, der nu kom for tæt på bygningerne. Til sidst blev klitterne så høje, at de blokerede for fyrets lys, og da nye navigationsteknologier gjorde fyrene overflødige, blev lyset på Rubjerg Knude Fyr var tændt for sidste gang den 1. august 1968.

Kom til tops og nyd den smukke udsigt fra fyret med udsigt over Vesterhavet og Rubjerg Knude området. Find dit indre barn frem og hop ud i sandklitterne med et af Nordjyllands mest populære vartegn i baggrunden.

Rubjerg Knude Fyr

Foto:Destination Nordvestkysten

Fra fyr til formidling

Op gennem 1970’erne stod fyret tomt, men planerne om at omdanne fyrbygningerne på Rubjerg Knude til museum blev realiseret. I 1980 slog Vendsyssel Historiske Museum dørene op for det nye sandflugtsmuseum, der skulle formidle historien om fyret, Rubjerg Knude og menneskets kamp mod naturens kræfter. Ironisk nok ville skæbnen dog, at det blev sandet, der tog tog livet af sandflugtsmuseet, og i 1992 måtte man (igen) opgive kampen mod naturen, og stille og roligt begyndte klitterne at opsluge bygningerne. I 2002 lukkede museet for sidste gang. Sidenhen har Vendsyssel Historiske Museum igen fået sat rammer på fortællingen om Rubjerg Knude Fyr.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish