©  Foto:

Thyborøn Havn

Thyborøn Havn er stærk og dynamisk havn, som i dag er en af Danmarks største fiskerihavne. Det er på en måde også en atypisk havn, da der i modsætning til andre fiskerihavne også har et stort flow af godstransport.

Udover det har havnen også en meget velfungerende serviceindustri, blandt andet har havnen Vestkystens største dokfacilitet.

I 1862 brød havet igennem Agger tange og dannede det vi i dag kender som Thyborøn kanal. Her begyndte man at kystsikre i 1875 for at kanalen ikke skulle sande til igen. På den måde sikrede man sejladsen til Limfjordens havnebyer.

Dengang bestod Thyborøn by kun af en samling huse, men voksede sig større i takt med at havnen blev bygget færdig i 1918. I 1921 var befolkningstallet på 277 indbygger og forsætter med at voksede frem til 1992 hvor indbyggertallet kulminerede med 2.832, og faldt igen til 2.386 i 2007.

I 1929 begyndte man at udbygge havnen med søndre inderhavn og i 1940 med vester inderhavn. Her udvidede man i 1960 med en industrikaj og en reparationskaj. Efterfølgende besluttede man i 1971 at udvide søndre inderhavn med en industrihavn, og 1975 bygge man en færgehavn med færge til Agger Tange. Fiskeflåden toppede i 1975 med 230 kuttere, herefter begyndte de store ståltrawler at få overtaget, og i dag er der kun få kuttere tilbage i Thyborøn.

Thyborøns centrum ligger på havnen og her finder du flere shopping muligheder og spisesteder. Du finder blandt andet Fiskehallen, som byder på mange smagsoplevelser fra havet. Der er også mulighed for at købe frisk fisk med hjem fra Æ’ Fiskebutik, og har du lyst til at lære mere om og se de fisk som findes i havet, bør du besøge JyllandsAkvariet.

På havnen i Thyborøn står et stort anker. Det stammer fra den russiske fregat Alexander Nevskij, der strandede på Harboøre tange i 1868. Hvis du er interesseret i den maritime historie kan du besøge Sea War museum, som fortæller historien om søkrigen i Nordsøen.

Lige ved siden af havnen ligger en af Danmarks bedste badestrande. 

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish