©  Foto:

Springvand - De 5 Hermer

Niels Helledie har selv sagt om udformningen af vandkunsten:
”Jeg huske, da jeg blev bedt om at lave skulpturen. Jens Holt Andersen insisterede på at hente mig hjemme ved Skagen. Og så brugte vi timer på at køre rundt i Sindals natur. Blandt andet skulle jeg stikke hånden i Uggerby Å for at mærke vandet.

Og vi besøgte teglværket, hvor der er lavet millioner af teglsten siden meget gamle dage. Arbejdernes slid her har præget Sindal”. Om placeringen på torvet, der er omkranset af toetagers huse, har han sagt: ”Det rum skulle vandkunsten erobre. Derfor skyder søjlerne op. Deres højde er regnet ud efter højden på Niels Holts forretning overfor. Også lydene fra computeren er med til at erobre rummet…

Jeg har været på jagt efter Sindals identitet. Derfor har jeg prøvet at hente naturen i ådalen ind på pladsen. Og Sindal, det er noget med blandt andet meget vand og jord. Derfor skulle vandkunsten laves af teglsten fra Sindals egen jord.”

Om De fem hermers betydning har Niels Helledie sagt: ” I det gamle Grækenland skulle buster holde det onde væk. Men vandkunsten er også skabt til livsoplysning. Folk skal kunne spejle sig i den og måske blive klogere på sig selv.”

Om ansigterne, der er placeret i forskellig afstand fra vandspejlet, siger han: ”Der er jo altid nogle, der er højt på strå. Både politisk og menneskeligt. De har ørerne godt ude for at opfange signaler fra kilden, der både sender vand og lyd ud. – Og så er der altid nogle, der er ved at drukne menneskeligt. Hvad skulle de små i samfundet gøre, hvis ikke hælde vand ud af ørerne. De arbejder bare og får gyldne løfter, der ikke bliver holdt.

Kvinden i bassinet græder, fordi kvinder har lettere ved at få tårer ud. Det er med til at gøre dem stærkere end mænd.”

Vandkunsten består af 5 hermer (søjler) med et hoved på toppen af hver. Forneden er der 5 andre hoveder som "lukker vand ud ad ørerne". Vandet løber op til et tårn, hvorfra der kommer lyde. Over de næste 30 år vil lyden og intervallerne konstant variere.

Følg os:

VisitNordvestkysten © 2024
Danish